reden van de blog

Via deze blog wil ik de ervaringen delen die ik de voorbije jaren heb opgedaan met het kweken van vijgen. Wanneer ik zelf op het internet op zoek ga naar informatie, valt het het me steeds weer op hoe weinig er te vinden is.  Vandaar dat ik via deze weg toch wat eigen foto’s wil delen.

Benieuwd naar meer? Ga dan zeker eens kijken bij de beschrijving van de soorten die in mijn tuin groeien.

12 gedachten over “reden van de blog”

  1. Wat een geweldig leuk blog! En zo veel soorten heb je. ikzelf heb alleen de Brown Turkey maar daar had ik dit jaar ruim 25 Kg oogst van 3 planten. Voor het stekken heb ik zo mijn eigen methode: Jonge scheuten die naast de moederplant opkomen, graaf ik uit en met een scherp mes maak ik ze los van de moederplant, liefst met een paar kleine worteltjes. De nieuwe stekken zijn soms wel een meter lang en dragen hetzelfde jaar nog vruchten. Deze methode lukt altijd en je hebt sneller vruchtdragende planten. Heel veel plezier met je hobby en nogmaals mijn complimentem voor je blog.
    Jac.

    Geliked door 1 persoon

  2. Beste,

    Ik heb zelf voor het eerst een vijgenboom op stam in pot staan.

    Nu vroeg ik mij 2 zaken af:
    Aangezien ik deze voor het eerst zou moeten insnoeien, vroeg ik mij af welke takken ik zou moeten snoeien EN hoeveel ik sommige takken zou moeten inkorten.

    Verder vroeg ik mij af hoe je een vijgenboom ontwikkeld met dikke stam en dikke takken? Groeit een vijgenboom hier sowieso naartoe of dien je dan anders te gaan snoeien?

    mvg,
    Andy

    Like

    1. Beste Andy,

      Eerste belangrijke bedenking die ik je voor alle zekerheid wil meegeven: als je je vijgenboom in een pot hebt staan, zorg dan dat hij in de winter vorstvrij kan overwinteren. In een pot kunnen de wortels immers bevriezen.

      In functie van snoeien kan je met een vijgenboom weinig verkeerd doen. Je snoeit hem in de vorm die je zelf wil hebben.
      Wil je een boomstructuur, selecteer dan enkele stevige hoofdtakken die je laat uitgroeien. De rest snoei je tot tegen de stam weg.
      Wil je tegelijkertijd ook vijgen, dan moet je iets voorzichtiger zijn. De vijgen groeien aan de toppen van de takken.
      Snoei je deze in, dan snoei je meteen ook de oogst van het volgende jaar weg.

      Een vijgenboom wordt automatisch dikker naarmate hij ouder wordt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat hij dan telkens de winter overleeft.
      Hiervoor heb je uiteraard een goed winterharde soort nodig.

      Mvg,
      Ben

      Like

  3. Beste Ben,
    Nogmaals dank voor de stekken die je mij toestuurde. De Everbearing wortelde zonder problemen via de twee klassieke manieren: vochtig keukenpapier om de stek gewikkeld en in vochtig veenmos. Resultaat 3 stevig uitgroeiende stekken.
    De Precose Ronde de Bordeaux ontwikkelde op deze manier wortels over de lengte van de gehele stek. Een van deze stekken heb ik uiteindelijk in stukken geknipt: aan elk stukje wortels en een groen knopje. Deze mini-stekjes doen het ook en groeien uit, maar vooralsnog niet zo sterk als de Everbearing. Al met al lijkt het stekken succesvol verlopen. De eerste vijgen verwacht ik in 2017…
    Groeten,
    Robert

    Like

  4. Onze vijg heeft in de winter ’11-’12 toch wel wat schade opgelopen. Hij doet het op zich nog prima maar de bast is beschadigd en zo gedurende de afgelopen jaren breidt die schade zich uit. Wat denk jij dat het beste is om met de vijg te doen? Waar snoeien we hem nu het beste? We hebben eventueel foto’s beschikbaar!

    Like

    1. Beste,
      Een vijgenboom is sterk en kan tegen een stoot. Indien de schade veroorzaakt werd door vorst, en het gaat om een stuk dood hout, dan mag je dit dode hout volledig wegsnoeien.
      Ook het verder terugsnoeien van je vijgenboom is geen probleem. Ik snoei zelf jaarlijks de helft van de takken tot tegen het hoofdgestel weg. Op die manier hou ik de struiken beperkt in formaat. Op de plaatsen waar je de takken weg snoeit schieten in het voorjaar opnieuw takken uit.
      Veel succes ermee!
      Groeten,
      Ben

      Like

  5. Hallo Ben,
    Ik las dat vijgen op jong hout groeien. Daarom zou je niet alle hout moeten wegspoelen. Dat klinkt niet logisch. Ik vermoed dat bedoeld wordt, dat je het hout van vorig jaar niet allemaal moet wegsnoeien omdat juist daarop een de vijgen ontspruiten.
    Klopt mijn redenering volgens jou?

    Like

    1. Juist Kees… Ikzelf snoei, zoals bovenaan vermeld, elk jaar de helft van de takken weg. Als je alles weg snoeit, dan hou je inderdaad geen vruchthout over en zal je ook geen vijgen zien. Je kan, als je voldoende ruimte hebt, er ook voor kiezen om de struik of boom gewoon zijn ding te laten doen. In mijn tuin heb ik, mede door het aantal verschillende soorten, niet de ruimte om dit toe te laten. Vandaar de jaarlijkse snoei zodat de struiken compact blijven.

      Like

  6. Ik kan kennelijk niet reageren bij de bedoelde pagina.. maar de plant die u als ‘Rouge de Bordeaux’ aanduit, is volgens mij een ‘Ronde de Bordeaux’. Het gebeurt (helaas) wel vaker dat handelaars een ‘Ronde’ verkopen onder de naam ‘Rouge’ (vaak zonder het zelf te weten). Verwarring tussen de twee soorten komt erg vaak voor, maar ondanks hun naam zijn er eigenlijk weinig gelijkenissen. De twee varianten zijn niet eens met elkaar verwant.

    Like

    1. Beste, dank voor deze input. Ik heb inderdaad vastgesteld dat mijn ´rouge de Bordeaux´ die ik als stek kreeg totaal hetzelfde is als de ´ronde de Bordeaux´ die ik al had. Kan je meer uitleg geven over de verschillen tussen beide soorten, buiten de kleur van de vijg?

      Like

      1. Ik ben zelf zeker geen deskundige, maar heb de laatste weken wel wat tijd gespendeerd aan het vergelijken van beide soorten. Ook ik heb nl. een ‘Rouge’ gekocht bij een handelaar (had toen geen bladeren), die dat nu niet blijkt te zijn.. Het grootste, duidelijkste verschil zit ‘m in de bladeren: de Ronde de Bordeaux heeft vaak (erg) grote bladeren, vijf-lobbig en met zeer dunne, lange vingers. Te onderscheiden van andere soorten die soms aanzet hebben naar zeven lobben, maar dat komt bij een Ronde de Bordeaux nooit voor. De Rouge de Bordeaux heeft daarentegen veel meer afgeronde, drielobbige bladeren waarvan de lobben ondiep zijn ingesneden. Verder staat de Rouge de Bordeaux ook gekend als een trage(re) groeier, vooral in struikvorm. Sommige boeken hebben het zelfs over ‘dwerggroei’, maar zo ver zou ik zelf niet gaan. Groei hangt natuurlijk van veel factoren af. De Ronde is dan weer een snelle groeier. Er zijn vast nog wel details of verschillen, maar dat zal wellicht meer specialistenwerk zijn.

        Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie voor de vijgenliefhebber